ÇATALHÖYÜK TANITIM VE KARŞILAMA MERKEZİ'NİN TEMELİ ATILDI

ÇATALHÖYÜK TANITIM VE KARŞILAMA MERKEZİ'NİN TEMELİ ATILDI

Konya'da Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezinin temeli atıldı. Temel atma törenine katılan Bakan Ersoy, merkezin dünya mirasının bilinirliğine önemli katkı sunacağını söyledi.

 

Konya'da turizm zenginliğine güç katacak Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezinin temeli atıldı. Törene Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da katıldı.

Bakan Ersoy, "Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi barındıracağı tüm imkân ve özelliklerle inanıyorum ki bu dünya mirasının bilinirliğine, temsil ettiği tarih, medeniyet ve kültür döneminin doğru şekilde öğrenilmesine ciddi katkılar sunacaktır" dedi.

 

Ersoy, Çatalhöyük kazı alanında Konya  incelemelerde bulundu. Türkiye’nin sahip olduğu arkeolojik varlık seviyesine yakın ikinci bir ülke bulunmadığını vurguladı.

 

Bakan Ersoy, "Çatalhöyük, keşfedildiğinde bir çığır açmıştır. Efes, Hattuşa, Zeugma, Truva, Arslantepe ve daha niceleri paha biçilmez birer ziynet misali Türkiye’nin dört bir yanına serpilmiş gibidir" açıklamasını yaptı.

 

Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi 28 bin 500 metrekare Özel Proje Alanı üzerine inşa ediliyor.

 

Çatalhöyük Neolitik Dönem’e ait en eski yerleşimlerden bir tanesi olarak tanımlanıyor.

 

2012 yılından bu yana UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor.

 

“Konya’mızın tarımda üretimin merkezinde yer almasının temeli de Çatalhöyük’e

dayanmaktadır”

Konya’nın şehircilikte öncü ve rol model olmasının; tarımda üretimin merkezinde yer

almasının temelinin Çatalhöyük’e dayandığını belirten Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Şehrimizin ve bölgemizin yemek kültürü de yine Çatalhöyük’ün tarihinde saklıdır. Bu kapsamda Çatalhöyük, 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine alınmasının ardından küresel çapta daha da özel bir bölgeye dönüştü. Bizler de Kültür ve Turizm Bakanlığımızın katkılarıyla dünyanın en önemli merkezlerinden olan Çatalhöyük’ün daha fazla tanınması ve gelen ziyaretçilerin daha güzel bir ortamda karşılanması için kolları sıvadık.Tanıtım ve Karşılama Merkezimizin uygulanacağı alan için 26 bin 439 metrekare Belediyemiz tarafından kamulaştırıldı. Çatalhüyük, UNESCO Dünya Miras Listesi’nden

tescilli olduğu için alana yönelik hazırlanacak yatırım projelerinin öncesinde Kültürel Miras Etki Değerlendirme Raporu hazırlanarak Kültür ve Turizm Bakanlığımıza sunuldu.

 

“Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi 28 bin 500 metrekare özel proje Alanı olarak inşa edilecek”

Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezimiz; 28 bin 500 metrekare Özel Proje Alanı olarak inşa edilecek. Kapalı ve açık alanlar, otobüs parkları ve araç parklarının bulunacağı merkez, toplam 43 milyon 556 bin liraya mal olacak. Buraya yapılacak yatırımlar için MEVKA’dan da 12 milyon 900 bin lira destek alındı. Destekleri için Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a ve MEVKA Genel Sekreterimiz Sayın İhsan Bostancı’ya da çok teşekkür ederim. Proje tamamlandığında hem Çatalhöyük’ün tanıtımına hem de bölgemizde turizmin gelişimine büyük katkı sağlayacak. Amacımız; Çatalhöyük’ü her anlamda dünyanın en önemli çekim merkezlerinden biri haline getirmek. Bu konudaki çabamız artarak devam edecek ve bunu hep birlikte başaracağız inşallah. Bu önemli projede bizlere büyük katkı sağlayan Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy Bey’e, ekibine ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. İnşallah hep birlikte Konya’mıza nice güzel eserler kazandıracak, nice yatırımlara imza atacağız.

Ardından sahneye AK Parti MKYK Üyesi, Konya Milletvekili, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Tahir Akyürek geldi. Milletvekili Akyürek “ Şu anda temelini atmak da olduğumuz tanıtım merkezi ise en önemli yatırımlarından biri olacaktır. Ben buna inanıyorum Konya’mız hükümetimiz döneminde sembol yatırımlara imza attı. Bu Çatalhüyük tanıtım merkezi de bunlardan birisi olacaktır. 50 milyon liraya yaklaşan bir bedenle şu şartlarda böyle bir yatırımın hayata geçirilmesi şehrimiz turizmi açısından, şehrimiz ekonomisi, sosyal ve kültürel hayatı açısından gerçekten çok önemli. Bu vesileyle değerli büyükşehir belediye başkanımızı, çalışma arkadaşlarını, bu hizmette emeği geçen tüm kardeşlerimizi tebrik etmek istiyorum.

 "Ülke Turizmine katkı sağlayacak heyecan yaratan bir projeye ev sahipliği yapıyoruz"

Çatalhöyük gibi medeniyetin beşiği olan bir şehre ev sahipliği yapan Çumra'nın turizmi açısından tarihi bir güne şahitlik ettiklerini kaydeden  Çumra Belediye Başkanı Recep Candan; " Çatalhöyük insanlık tarihi için çok önemli bir yere sahip. Burası medeniyetin temellerini oluşturan halkaların başlangıç noktasıdır. Çatalhöyük'ün, tanıtımı ve bilinilirliğini tüm Dünya'ya daha fazla duyurmak adına bugün temeli atılan Çatalhöyük tanıtım ve karşılama merkezi yatırımı, kültür turizmi anlamında başta ülkemize, Konya'mıza ve  ilçemize katkı sağlayacak heyecan yaratan bir proje...  UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Çatalhöyük’ün tanıtımına büyük katkı sağlayacak olan bu yatırımın ilçemize kazandırılmasından dolayı başta Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy Bey olmak üzere Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Uğur İbrahim Altay Bey'e İlçemiz adına şükranlarımızı arz ediyoruz" dedi.