İNSANLIĞIN DÖNÜM NOKTASI ÇATALHÖYÜK GELECEĞE HAZIRLANIYOR

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan Başkanlığında gerçekleştirilen Çatalhöyük izleme kurulu toplantısında önemli proje ve yatırımlar konuşuldu.

Çumra’da yer alan 9 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihinin ilk yerleşim yeri olan Çatalhöyük için Akşehir’de Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan başkanlığında Çatalhöyük izleme kurulu toplandı. Toplantıya Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Milletvekilleri Ahmet Sorgun, Orhan Erdem, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı İsmail Karaman, Çumra Belediye Başkanı Recep Candan, Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) Genel Sekreteri İhsan Bostancı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Çatalhöyük Kazı Başkanı Doç. Dr. Umut Türkcan ve Çatalhöyük Alan Başkanı Ömer Faruk Türkan katıldı.

Toplantıda Çatalhöyük’te devam eden kazı çalışmaları ve 9 Bin yıllık geçmişe sahip Neolitik kentin tanıtımına katkı sağlayacak turizm alanında bir cazibe merkezi haline getirilmesine etki edecek projelerin paydaş kurumlarca koordineli bir şekilde yürütülmesinde 2021 yılı ve sonrası için planlamalar yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan Ekim ayında Çatalhöyük’ü ziyaret edip kurul ile birlikte kazı alanında incelemelerde bulunmuştu.

İnsanlığın bugünkü toplum bilincine erişmesinde tarihin dönüm noktası olan Çatalhöyük, aynı zamanda tarımın ve hayvancılık faaliyetlerinin ilk kez yapıldığı, toplumlarda sosyal etkilerin ilk kez yaşandığı yerleşim yeri olması nedeniyle tarihin birçok önemli gelişmesine tanıklık etti.

“GÜZEL GELİŞMELERE EV SAHİPLİĞİ YAPACAĞIMIZA YÜREKTEN İNANIYORUZ”

Çumra’nın, İnsanlık tarihinin kültür mirasında oldukça önemli bir yere sahip olan Çatalhöyük’e ev sahipliği yaptığını dile getiren Çumra Belediye Başkanı Recep Candan, Çatalhöyük’te ilerleyen yıllarda atılacak adımlara bağlı olarak Çumra’nın markalaşması adına önemli gelişmelerin yaşanacağına dikkat çekti.

Başkan Candan; “ Dünya tarihinin bilinen ilk kenti, UNESCO Dünya  Kültür Miras Listesindeki Çatalhöyük’e ev sahipliği yapan Çumra’mız adına, turizm alanında marka değeri sağlayacak projelerin görüşüldüğü bu verimli toplantıda görüşlerimizi dile getirdik

2021 ve sonrasının Çatalhöyük yatırımları ve Çumra’mız açısından inşallah güzel gelişmelere ev sahipliği yapacağına yürekten inanıyoruz.” diye konuştu.