ÇUMRAYA DEV YATIRIM

ÇUMRAYA DEV YATIRIM

Çumra, yıllardır beklediği dev bir yatırıma daha kavuşuyor. Çevreye ve insan sağlığına zarar veren atık suların etkilerini ortadan kaldıracak 60 Milyon TL yatırım değerindeki atık su arıtma tesisi projesi Çumra'da hayata geçiyor. 


Çumra'da atık sulardan kaynaklanan zararlı etkenler nedeniyle sürdürülebilir bir çevre ve halk sağlığının korunması adına ilk aşamaya geçildi.  Konya Büyükşehir Belediyesi , KOSKİ , Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İLBANK ve Çumra Belediyesi işbirliği ile Çumra atık su arıtma tesisi projesi için paydaş katılım toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda Çumra'nın özellikle çevre ve tarımsal verimliliğine zarar veren atık suların olumsuz etkileri , ilçede modern teknoloji ile hayata geçirilecek  atık su arıtma tesisinin proje aşamaları ve detayları hakkında konuşuldu. Nüfus bakımından bölgede mültecilerden etkilenen ilçeler arasında yer alan Çumra'da  Avrupa Birliği hibe desteği ile , Türkiye Cumhuryeti ve Dünya Bankası tarafından ortaklaşa finanse edilen proje,   60 Milyon  TL'lik bir bütçe ile gerçekleştirilecek. 

" TESİS 70 BİN NÜFUSLUK ATIK SUYU ARITMA KAPASİTESİNE SAHİP "
Programda ilk sözü alan KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir , Çumra'nın  Konya açısından  önemli bir konumda olduğunu belirterek atık su arıtma tesisi projesi hakkında detaylı bilgi verdi. Demir konuşmasında " Çumra gibi gelişmiş ekonomik seviyesi yüksek olan bölgelerimizde atık su arıtma tesisi projesi elzem bir konudur. Göstermiş olduğumuz gayretler neticesinde hamd olsun bu aşamaya kadar geldik. İnşallah Avrupa Birliği projesi kapsamında hibe desteği ile  bu projeyi gerçekleştireceğiz. Çumramızda tarımsal faaliyetlerin fazla olması ve giderek hızlanan sanayi faaliyetlerininde ilerlemesiyle yabancı mültecilerin nüfus oranının daha fazla artacağı düşüncesiyle bu  konu ile ilgili bir hibe desteği almış olduk. İlçemizde hastalık yayılmalarına engel olmak için bu projeyi tamamladığımızda arıtılmış suyun tekrar kullanımıda sağlanacak. Proje; İçeriçumra, Alibeyhüyüğü ve Okçu Mahallelerimizi kapsıyor. Proje hedef yılımız olan 2048 yılına kadar atık su arıtma tesisi projemiz ile  toplam 72 bin nüfusa etki edebilecek bir kapasiteye sahip... " ifadelerini kullandı.  

"TARIMSAL ANLAMDA BÖLGENİN EN GÜÇLÜSÜYÜZ"
Atık su arıtma tesisi projesinin  tamamlanmasıyla Türkiyenin en modern ve  son teknoloji imkanlarına sahip  bir tesis olacağını kaydeden Çumra Belediye Başkanı Halit Oflaz, 
" Mültecilerden en fazla etkilenen ilçelerden biri olarak atık su arıtma tesisi projesinin Çumra için oldukça elzem olduğunu düşünüyorum. Tarımsal anlamda bölgenin en güçlüsüyüz ... Dolayısıyla tarımsal istihdam anlamında da bölgenin en güçlü ilçesiyiz... Hem coğrafi potansiyeli hem de ekonokmik potansiyeli itibariyle  istihadam alanlarının çok fazla olduğu bir alandayız. Bu istihdam alanları günümüz şartlarında mültecilerden karşılanmaktadır. Önceki yıllarda İlçemizin bu elzem konusuna ilişkin atık su arıtma tesisi ile ilgili herhangi bir çalışma yapılamamıştı. Organize Sanayi yolunda kanallar vasıtasıyla tekrar yönü Çumramıza doğru alan atık suyun, insan sağlığını ne kadar tehdit ettiği ortadadır. Çumralı hemşehrilerimiz sağlık sıkıntıları anlamında ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Tarımsal alanları, hayvanlarımızı ve yolu da etkileyen, ayrıca kokusuyla özellikle yazın ciddi sıkıntılara yol açan bu sorunumuz çözülüyor. Çumra, Avrupa Birliği hibesinden yararlanılan bu proje ile atık su arıtma tesisine kavuşacak" diye konuştu.